Auto's van toen

Begrippenlijst

All-risk

Een all-risk verzekering is de meest uitgebreide verzekering die u kunt krijgen voor uw oldtimer, de meest uitgebreide dekking. All-risk wil niet zeggen dat u voor elk risico gedekt bent. Een all-risk verzekering wordt ook wel een WA + volledig casco genoemd.

Bonus-malussysteem

Met het bonus-malussysteem worden schadevrije rijders beloont met lagere premies en schadeveroorzakende rijders gestraft met hogere premies.

Casco

Volledig-casco is een aanvulling op uw WA-verzekering. Hiermee wordt vrijwel alle schade door oorzaken van buitenaf gedekt. Ook botsen, slippen en omslaan vallen hier onder. Met beperkt-casco wordt een WA verzekering + beperkt casco bedoeld. Deze verzekering dekt naast de gebruikelijke WA ook bepaalde schade aan uw eigen auto. Om welke schade het gaat staat in de polis, te denken valt onder andere aan schade door storm of hagel, blikseminslag, ruitinslag, aanrijding met wild en brand.

Dagwaarde

De dagwaarde van uw oldtimer is het bedrag dat u er vlak voor de schade voor zou kunnen krijgen als u deze had willen verkopen, dus de waarde van uw oldtimer vlak voor de schade. Dit wordt berekend door onder andere te kijken naar het aantal gereden kilometers en de staat waarin uw oldtimer verkeert.

Eigen Risico

Bij de meeste verzekeringen is het verplicht een deel van de schade zelf te betalen, dit heet het eigen risico. Stel dat uw eigen risico € 200,- is en de schade € 500,-. U krijgt van uw verzekeraar dan € 300,- vergoed. Sommige all-risk verzekeringen worden aangeboden zonder eigen risico.

Groene kaart

De groene kaart is het bewijs dat uw auto verzekerd is. Deze kaart is Europees geldig en dient u altijd bij u te hebben als u naar het buitenland gaat. U mag namelijk niet onverzekerd rijden met uw oldtimer.

Molest schade

Hiermee wordt schade bedoeld die is ontstaan "door oorlogshandelingen of op oorlog lijkende omstandigheden" bedoeld. Deze schade aan uw voertuig kan niet gedekt worden.

No-claimkorting

No-claimkorting is hetzelfde als bonus-maluskorting, namelijk de korting die u op uw premie krijgt als u een jaar lang geen schade claimt.

Oldtimerverzekering

Een speciale oldtimer- of klassiekerverzekering is vaak goedkoper. Bij sommige verzekeraars kunt u deze al afsluiten als uw auto 15 jaar is, bij andere verzekeraars moet de auto minimaal 20 of 25 jaar zijn. Echter bij de enkele verzekeraars gelden strenge voorwaarden: dan is de verzekering alleen bedoeld voor oldtimers die slechts recreatief worden gebruikt (dus niet voor dagelijks gebruik, boodschappen doen, enz.) en wordt er een maximum aantal kilometers aangegeven die gereden mag worden per jaar met de oldtimer.

Opzegtermijn

Bij de meeste verzekeraars heeft u te maken met een opzegtermijn van drie maanden als u uw autoverzekering wilt opzeggen. In de polis staat de vervaldatum van uw contract. U dient uw contract drie maanden voor deze datum op te zeggen. Als u dit niet doet wordt uw contract automatisch met een jaar verlengd.

Premie

De premie is het bedrag dat u aan de verzekeraar betaald om uw auto te verzekeren. De hoogte van de premie is van vele factoren afhankelijk waaronder schadevrije jaren, uw leeftijd, enz.

WA verzekering

Een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) is in Nederland verplicht. Met de verzekering bent u verzekerd tegen schade die u bij een ander veroorzaakt voor zover u daarvoor aansprakelijk bent. Een WA-verzekering kan uitgebreid worden met beperkt of volledig casco.