Auto's van toen

Schadevrije jaren Oldtimerverzekering

Bij een gewone autoverzekering bouwt u schadevrije jaren op. Ieder jaar dat u verzekerd bent en geen schade claimt wordt gezien als een schadevrij jaar. Als u uw verzekering opzegt omdat u bij een andere verzekeraar een beter aanbod heeft gekregen, zal uw huidige verzekeraar uw schadevrije jaren optellen en deze door middel van een royementsverklaring doorgeven aan uw nieuwe verzekeraar. Deze zal de schadevrije jaren gebruiken bij het berekenen van uw premie. Hoe meer schadevrije jaren des te lager is uw premie. De korting die u opbouwt via deze schadevrije jaren wordt ook wel bonus-maluskorting genoemd of no-claimkorting. Hiermee krijgt u korting op uw premie. Indien u wel schade rijdt, wordt uw premie hoger.

Bonus-Malussysteem

Het bonus-malussysteem is gebaseerd op het ‘belonen’ van bestuurders die zonder schade rijden en het ‘straffen’ van bestuurders die wel schade veroorzaken.

Als u een autoverzekering wilt afsluiten zal uw verzekeraar u inschatten op een bepaalde trede van de bonus-malusladder. Deze inschaling hangt van factoren af als uw leeftijd, de schadevrije jaren die u heeft gereden bij een andere verzekeraar, het aantal kilometers dat u rijdt per jaar, uw beroep en woonplaats. De bonus-malusladder is een ladder met 15 tot 20 treden, waarbij aan elke trede een bepaalde korting of toeslag op de premie is gekoppeld. Als de verzekerde één jaar geen claim heeft ingediend stijgt deze één trede op de bonus-malusladder. De verzekerde krijgt dan korting op de premie.

Indien de verzekerde binnen een jaar één schade claimt, zakt deze een aantal treden (meestal vijf). De premie wordt daarmee ook weer hoger. Het kan zo zijn dat u wel schade heeft gereden maar dat u deze zelf heeft betaald en dus niet heeft geclaimd bij uw verzekeraar. Dit telt dan niet als schade voor uw verzekeraar en dat jaar zal worden gezien als een schadevrij jaar zodat u een trede stijgt op de bonus-malusladder.

Het kan financieel aantrekkelijk zijn om uw verzekeraar terug te betalen nadat de tegenpartij een claim heeft ingediend bij uw verzekeraar. Als u dit terugbetaald ziet de verzekeraar dit alsof u geen schade heeft gereden en blijft u op dezelfde trede op de bonus-malusladder. Voor u is dit meestal voordelig als het bedrag van de schade niet erg hoog is. U kunt dit laten uitrekenen door uw verzekeraar. Overstappen van oldtimerverzekeraar

Het zou zonde zijn als u uw schadevrije jaren niet mee zou kunnen nemen als u overstapt naar een andere verzekeraar. Hier is het systeem Roy-data voor opgezet. Dit is een database systeem waar motorrijtuigenverzekeraars onder andere in kunnen opzoeken hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd. Dit worden ook wel de royementsgegevens genoemd. Uw nieuwe verzekeraar zal deze gegevens opzoeken in Roy-data en hiermee uw bonus-maluskorting, ook wel no-claim korting genoemd, op uw premie berekenen. Sluit wel zo snel mogelijk een nieuwe verzekering af; uw schadevrije jaren blijven één jaar geldig.

Schadevrije jaren

Het is niet bij iedere oldtimerverzekering mogelijk om schadevrije jaren op te bouwen en/of om deze door te laten berekenen in uw premie. Let hier dus goed op bij het uitzoeken van een verzekering voor uw oldtimer.