Auto's van toen

Taxatie Oldtimerverzekering

Voor het afsluiten van een oldtimerverzekering, in ieder geval voor het afsluiten van een WA + casco, heeft u een taxatierapport nodig. Een dergelijk taxatierapport wordt gemaakt door een expert die de taxatie zorgvuldig en volledig kan uitvoeren. Een taxatierapport is maximaal 36 maanden geldig. Tijdens de geldigheid van het rapport keert de verzekeringsmaatschappij bij total-loss of diefstal de getaxeerde waarde uit. Door een dergelijke taxatie kan er geen onduidelijkheid ontstaan over de dagwaarde van uw oldtimer. Het kan u dus veel geld besparen gezien er zonder geldig taxatierapport in de meeste gevallen veel minder wordt uitgekeerd.

Ook bij de aan- of verkoop van een oldtimer is het verstandig deze te laten taxeren. Zo kan een realistische prijs worden gevraagd voor de oldtimer en zullen beide partijen het gemakkelijker eens worden. Als u een oldtimer wilt kopen maar de verkoper heeft de oldtimer (nog) niet laten taxeren is het verstandig om de verkoper toch over te halen dit wel te doen. Zo weet u tenminste zeker dat u geen ‘kat in de zak’ koopt.

Keurmerken

Tijdens het zoeken naar een betrouwbare taxateur kunt u verschillende keurmerken tegenkomen. Met deze verschillende keurmerken wordt aangeduid dat de taxateur of het taxatierapport erkend wordt door onder andere verzekeraars. Hieronder kunt u informatie vinden over de verschillende keurmerken. Onderaan deze pagina staan de links naar de websites voor meer informatie:

 • SKO-certificaat
  Dit wil zeggen dat de taxateur aan genormeerde eisen voldoet. Deze normen worden door een College van Deskundigen binnen de beroepsgroep bepaald. 
 • Federatie TMV
  Federatie TMV staat voor federatie van taxateurs, makelaars en veilinghouders in roerende zaken. Dit is ook een vereniging die strenge kwaliteitseisen stelt aan de taxateurs die hierbij ingeschreven zijn.
 • FEHAC
  De Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs keurt taxatierapporten. Als het taxatierapport dat u ontvangt van uw taxateur een FEHAC keurmerk heeft, weet u dat u goed zit en dat uw verzekeraar het taxatierapport zal erkennen.

Tips

 • Als u iemand kent die ook een oldtimer heeft of als u lid bent van een oldtimersvereniging, is het verstandig daar eens rond te vragen door wie anderen hun oldtimer hebben laten taxeren en wat de ervaringen met die taxateur waren. Zo weet u zeker dat u een betrouwbare expert treft die uw oldtimer voor u kan taxeren. Ook kan het zijn dat uw autoclub een speciale samenwerking heeft met een taxatiebedrijf waar u met korting uw oldtimer kan laten taxeren.
 • Een taxatie van uw oldtimer is al mogelijk voor € 100,- inclusief een taxatierapport in pdf-bestand. Het pdf-bestand kunt u gemakkelijk doorsturen naar uw verzekeraar. Vaak kunt u voor een klein extra bedrag een gebonden kopie van het taxatierapport thuisgestuurd krijgen.
 • Het is belangrijk dat u de taxatie laat doen door een erkend taxateur. Als dit namelijk niet het geval is kan het zijn dat het taxatierapport door uw verzekeraar niet geaccepteerd wordt.
 • Als uw oldtimer met de tijd in waarde stijgt kan het financieel aantrekkelijk zijn om niet te wachten totdat uw taxatierapport verlopen is, maar om de taxatie te vervroegen.

 

Relevante links