Auto's van toen

Veel gestelde vragen

Wanneer mag een oldtimer een donkerblauwe kentekenplaat voeren?

Een donkerblauwe kentekenplaat met witte letters mogen voertuigen van voor 1 januari 1978 hebben. Hierbij wordt niet gekeken naar de fabricagedatum of het bouwjaar maar naar de datum van toelating. Deze donkerblauwe kentekenplaten hebben een samenstelling van twee letters en vier cijfers. Kentekenplaten van na 1 januari 1978 hebben een samenstelling van twee cijfers en vier letters. Deze kentekenplaten zijn geel, hebben een Eurovignet en worden ook wel GAIK-kentekenplaten (Gecontroleerde Afgifte en Inname van Kentekenplaten) genoemd.

Wanneer is mijn auto een oldtimer voor de verzekering?

Dit verschilt per verzekering: de ene verzekeraar hanteert een minimum leeftijd van 15 jaar, maar andere verzekeraars pas vanaf 20 of 25 jaar. Daarnaast wordt regelmatig de voorwaarde gesteld dat de oldtimer uw tweede auto moet zijn, dat u hem slechts recreatief gebruikt en dat u er een bepaald maximum aantal kilometers per jaar mee mag rijden om in aanmerking te komen voor een oldtimerverzekering.

Is de bonus-malusregeling ook van toepassing op een oldtimerverzekering?

Bij de meeste verzekeraars is dit niet het geval. In de berekening van de premie wordt rekening gehouden met recreatief gebruik en er wordt uitgegaan van uiterste voorzichtigheid gezien eigenaren hun oldtimers koesteren. Dit is dan ook de reden dat de premie van een oldtimerverzekering lager is dan die van een gewone autoverzekering.

Wanneer moet ik mijn oldtimer laten taxeren?

Voor de meeste WA-verzekeringen is dit niet nodig, maar als u een beperkt of volledig casco verzekering wilt is dit bij vrijwel alle verzekeraars wel verplicht. Het taxatierapport dat u naar de verzekeraar toestuurt is maximaal 36 maanden geldig. Het is van belang dat de taxatie door een erkend taxateur wordt uitgevoerd en dat het taxatierapport is goedgekeurd door FEHAC.

Op basis van welke factoren wordt de premie voor mijn oldtimerverzekering berekend?

Dit is gebaseerd op zeer veel factoren waarvan de belangrijkste zijn: uw woonplaats, uw leeftijd, het aantal kilometers dat u met uw oldtimer rijdt per jaar en diverse kenmerken van uw oldtimer zoals het bouwjaar, de staat waarin deze verkeert, het gewicht en de prijs.

Moet ik wegenbelasting betalen voor mijn oldtimer?

Als uw auto de leeftijd van 25 jaar bereikt op of voor 31 december 2011 hoeft u geen wegenbelasting te betalen. Indien uw auto op 31 december 2011 nog niet 25 jaar oud is kunt u geen aanspraak op vrijstelling van wegenbelasting meer maken.

Waar moet de beveiliging van mijn oldtimer aan voldoen volgens de verzekeraar?

Dit verschilt eveneens per verzekeraar maar meestal wordt gekeken naar de taxatiewaarde. Hoe hoger de taxatiewaarde des te hoger moet de SCM klasse van het beveiligingssysteem zijn. Als de taxatiewaarde onder de € 37.000,- of € 50.000,- ligt is een SCM klasse 1 goedgekeurde startblokkering over het algemeen afdoende. Boven een taxatiewaarde van € 50.000,- of € 100.000,- moet uw oldtimer voorzien zijn van een SCM klasse 4 goedgekeurd startblokkering en een volgsysteem.

Tips

  • Zet uw oldtimer bij voorkeur in uw garage en sluit deze goed af. Indien u geen garage heeft kunt u het beste uw auto ergens parkeren waar u zicht op heeft vanuit huis, werk en dergelijke. Zo kunt u tenminste af en toe even kijken zonder naar buiten te hoeven.
    Probeer ook altijd op beveiligde parkeerplaatsen/garages te parkeren en op verlichte parkeerplaatsen.
  • Controleer bij het uitstappen altijd goed of deuren en ramen gesloten en op slot zijn.
  • Zorg voor voldoende beveiliging: een combinatie van (enkele van) bovenstaande systemen is zeer veilig, eventueel met een stuurklem erbij.
  • Leg uw autosleutels in uw huis niet in het zicht maar berg ze zorgvuldig op.
  • Laat nooit uw autosleutels in uw oldtimer, ook niet als u maar voor heel even uitstapt.
  • Laat geen kostbaarheden achter in uw oldtimer. Dit maakt het alleen maar aantrekkelijk om in te breken of om tevens de auto te stelen.