Auto's van toen

Vergelijk oldtimerverzekeringen

Op het internet kunt u veel websites vinden van verzekeraars die oldtimerverzekeringen aanbieden. U kunt zoeken met zoektermen als oldtimerverzekering en klassiekerverzekering. Het klinkt logisch dat u voor uw oldtimer een oldtimer- of klassiekerverzekering afsluit. Dit is echter niet altijd mogelijk. Er gelden bij sommige verzekeraars voorwaarden voor een dergelijke verzekering.

Let goed op bij het afsluiten op:

 • Leeftijd van uw oldtimer
  Per verzekeraar kan een verschillende minimum leeftijd van uw auto geëist worden voor het afsluiten van een oldtimerverzekering. Voor sommige verzekeringen moet uw auto minimaal 15 jaar zijn, maar het kan ook zijn dat uw auto 20 of 25 jaar moet zijn.
 • Recreatief versus dagelijks gebruik
  Bij bepaalde verzekeraars kunt u alleen een oldtimerverzekering afsluiten als u de auto slechts als hobby heeft en hem dus niet voor de dagelijkse boodschappen of om mee naar het werk te rijden gebruikt.
 • Eerste of tweede auto
  Is de oldtimer uw enige auto of is het uw tweede auto? Als het uw tweede auto is komt u voor de meeste oldtimerverzekeringen in aanmerking, maar als de oldtimer uw enige auto is kunt u niet elke oldtimerverzekering afsluiten. 
 • Aantal kilometers per jaar
  Hoeveel kilometers bent u van plan te rijden of rijdt u met uw klassieker? Als u er weinig mee rijdt kan uw premie laag zijn als u een verzekering vindt waarbij een maximum aantal kilometers per jaar gerekend wordt. Deze maxima kunnen liggen rond de 5.000, 7.500, 10.000 of 20.000 kilometer per jaar. Of u kunt kiezen voor een gewone verzekering zonder een maximum aantal kilometers per jaar.

Indien u wenst uw oldtimer als ‘gewone’ auto te gebruiken en u heeft geen andere auto ernaast, kunt u veel oldtimerverzekeringen niet afsluiten. Waarom zou u wel een oldtimerverzekering willen afsluiten? Ten eerste kan bij een oldtimerverzekering u een zeer lage premie aangeboden worden. Ten tweede kan het zo zijn dat er geen premieverhoging plaats vindt indien u schade rijdt.

Vergelijk verzekeraars op de volgende punten:

 • Dekking
  Er zijn drie verschillende dekkingsgradaties waar u voor kunt kiezen; WA-verzekering, WA + beperkt casco en WA + volledig casco. Dit hangt grotendeels af van de leeftijd en de waarde van uw oldtimer.
 • Aanvullende dekkingen
  Welke services en aanvullende dekkingen biedt de verzekeraar u nog meer? Te denken valt aan hulp onderweg of in het buitenland. Dergelijke aanvullingen kunnen ook juist uw verzekering extra duur maken terwijl u geen behoefte heeft aan deze services.
 • Schadevrije jaren
  Krijgt u met uw schadevrije jaren korting op uw premie? Bij enkele oldtimerverzekeringen is dit niet het geval.
 • Eigen risico
  Hoe hoog is het eigen risico? Dit kan zeer uiteenlopen per verzekeraar.
 • Uitkering bij schade
  Hoeveel krijgt u van de verzekeraar vergoed indien uw oldtimer total loss is? Krijgt u het volledige bedrag van het geldige taxatierapport, wordt door de verzekeraar de dagwaarde berekend of krijgt u slechts een deel terug?
 • Polisvoorwaarden
  Bekijk de polisvoorwaarden goed, deze verschillen namelijk per verzekeraar. Zeker bij beperkt casco verschillen de situaties waarvoor u verzekerd bent.