Auto's van toen

Voorkom diefstal

Het verzekeren van uw oldtimer is natuurlijk belangrijk, zeker wat betreft diefstal. Een WA-verzekering is hiervoor niet afdoende maar de meeste WA-verzekeringen + (beperkt) casco wel. Maar u wilt natuurlijk diefstal liever voorkomen! Tevens kan het zo zijn dat uw verzekeraar zelfs kan eisen dat u een alarmsysteem met startonderbreker laat installeren als u uw oldtimer wilt laten verzekeren tegen diefstal. Hieronder vindt u methoden en tips om uw oldtimer te beveiligen en een systeem om uw oldtimer terug te krijgen als deze toch gestolen is. Het is verstandig om goed te investeren in de beveiliging van uw klassieker en al helemaal indien u slechts een WA-verzekering heeft en dus niet verzekerd bent tegen diefstal.

Startonderbreker

Een startonderbreker is voor uw oldtimer wel een echte must. Bij voorkeur kiest u voor een startonderbreker met een SCM-keurmerk. Dit systeem zorgt ervoor dat de toevoer van brandstof en de ontsteking in ieder geval geblokkeerd worden. Zodra u de sleutel uit het contact haalt wordt het systeem ingeschakeld. Dit maakt het voor dieven veel minder eenvoudig de auto te starten zonder de originele sleutels. Sinds 1998 worden er zelfs geen auto’s meer zonder dit systeem geproduceerd.

Alarmsysteem

Een alarmsysteem is eveneens een zeer doeltreffende manier om uw oldtimer te beveiligen tegen diefstal en inbraak. Verschillende systemen zijn mogelijk maar allen zijn gebaseerd op het plaatsen van sensoren die een beweging/schok detecteren en dit doorgeven via een complex systeem. Dieven worden afgeschrikt wanneer de alarmlichten en noodsirene worden ingeschakeld.

Voertuigvolgsysteem

Een volgsysteem voorkomt niet voor dat uw oldtimer niet gestolen wordt, maar het kan u wel helpen bij het terugvinden indien uw oldtimer wel gestolen is. Deze systemen, die de plaats van uw oldtimer via gps bepalen, bestaan in zeer uiteenlopende prijsklassen. Het is verstandig om een systeem te kiezen met een SCM-keurmerk.

SCM-Keurmerk

Indien uw verzekeraar als voorwaarde heeft dat u uw oldtimer goed laat beveiligen voor het afsluiten van een verzekering tegen diefstal, wordt meestal vereist dat u kiest voor een systeem met een SCM-keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat het beveiligingssysteem van goede kwaliteit is. Op de website van SCM kunt u bedrijven vinden die een beveiligingssysteem voor u kunnen inbouwen of, als u zelf handig bent, welke systemen goedgekeurd zijn door SCM certificatie BV en die u zelf kunt installeren.

Voertuigvolgsysteem

Een volgsysteem voorkomt niet voor dat uw oldtimer niet gestolen wordt, maar het kan u wel helpen bij het terugvinden indien uw oldtimer wel gestolen is. Deze systemen, die de plaats van uw oldtimer via gps bepalen, bestaan in zeer uiteenlopende prijsklassen. Het is verstandig om een systeem te kiezen met een SCM-keurmerk.

Tips

  • Zet uw oldtimer bij voorkeur in uw garage en sluit deze goed af. Indien u geen garage heeft kunt u het beste uw auto ergens parkeren waar u zicht op heeft vanuit huis, werk en dergelijke. Zo kunt u tenminste af en toe even kijken zonder naar buiten te hoeven.
    Probeer ook altijd op beveiligde parkeerplaatsen/garages te parkeren en op verlichte parkeerplaatsen.
  • Controleer bij het uitstappen altijd goed of deuren en ramen gesloten en op slot zijn.
  • Zorg voor voldoende beveiliging: een combinatie van (enkele van) bovenstaande systemen is zeer veilig, eventueel met een stuurklem erbij.
  • Leg uw autosleutels in uw huis niet in het zicht maar berg ze zorgvuldig op.
  • Laat nooit uw autosleutels in uw oldtimer, ook niet als u maar voor heel even uitstapt.
  • Laat geen kostbaarheden achter in uw oldtimer. Dit maakt het alleen maar aantrekkelijk om in te breken of om tevens de auto te stelen.