Auto's van toen

Wegenbelasting Oldtimerverzekering

Als u een auto op uw naam heeft staan bent u verplicht om motorrijtuigenbelasting, oftewel wegenbelasting, te betalen. De belasting wordt geheven over het bezit, niet het gebruik, van een auto. Een deel van de inkomsten die de overheid hierdoor ontvangt wordt uitgegeven aan het onderhouden van wegen.

Op de website van de Belastingdienst kunt u meer informatie over motorrijtuigenbelasting vinden met tevens een handige hulp voor het berekenen van uw motorrijtuigenbelasting. Daar kunt u invullen om wat voor soort voertuig het gaat. Op grond van in welke provincie u woont, op wat voor brandstof uw voertuig rijdt en in welke gewichtsklasse uw auto valt, kunt u berekenen wat u dient te betalen aan wegenbelasting per kwartaal of jaar. U kunt de massa van uw auto terug vinden op deel I van het kentekenbewijs onder het kopje ‘Massa ledig voertuig (G)’. Onderaan deze pagina vind u een link naar de website van de Belastingdienst over motorrijtuigenbelasting en een link naar de rekenhulp.

Schorsing oldtimer

Indien u voor een lange periode van plan bent uw auto niet te gebruiken, kan het voordeliger zijn om een schorsing van de geldigheid van uw kentekenbewijs aan te vragen. Hiermee vraagt u een tijdelijke vrijstelling van wegenbelasting aan omdat u uw auto niet gebruikt. Tijdens deze schorsing, die in principe 12 maanden geldig is, mag u niet met uw auto op de openbare weg en mag u uw auto hier dan ook niet op parkeren. Het aanvragen van een dergelijke schorsing kost u wel geld, bereken zelf dus eerst goed of het daadwerkelijk kostenbesparend voor u is. Een aanvraag van schorsing van de geldigheid van uw kentekenbewijs kunt u bij grotere postkantoren doen. Vergeet niet een geldig legitimatiebewijs, deel II (of deel IB) en deel III (of deel II) van het kentekenbewijs mee te nemen.

Vrijstelling voor oldtimers

Als uw auto 25 jaar wordt, krijgt u (automatisch) bericht dat u geen motorrijtuigenbelasting meer hoeft te betalen. Als uw auto 25 jaar of ouder is en u daar geen bericht over hebt gekregen kunt u contact opnemen met de Belastingdienst.

De vrijstelling van wegenbelasting voor auto’s van 25 jaar en ouder wordt echter bevroren op 31 december 2011. Dit betekent dat als uw auto de leeftijd van 25 jaar bereikt op of voor 31 december 2011 u wel in aanmerking komt voor vrijstelling van wegenbelasting. Als uw auto op 31 december 2011 nog niet 25 jaar oud is kunt u geen aanspraak op vrijstelling van wegenbelasting meer maken.

Relevante links